Geplaatst op: 25 januari 2024

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Door Dianne Kruidhof
Gesubsidieerde rechtsbijstand

Gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel ‘toevoeging’ of ‘pro deo’ genoemd

Als u onze rechtsbijstand niet zelf kunt betalen, kunt u mogelijk aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand. Heeft u rechtsbijstand nodig? Dan vragen wij een toevoeging voor u aan bij de Raad voor de Rechtsbijstand. Als u in aanmerking komt, betaalt u een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen en vermogen. Wij nemen beperkt zaken aan op basis van een toevoeging.

In geval van verlies van een procedure kan de rechter u in de proceskosten van de wederpartij veroordelen. Deze kosten vallen niet onder een toevoeging en moet u in dat geval zelf betalen.

Komt u in aanmerking?

Wij kunnen vrijblijvend voor u controleren of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

U kunt het ook zelf controleren via de volgende link:

🔗 voorwaarden

Hoeveel moet u zelf betalen?

Wilt u weten hoeveel u zelf moet betalen? Kijk daarvoor op de website van de Raad voor Rechtsbijstand via onderstaande link:

🔗 eigen bijdrage

Als u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand kunt u korting krijgen op de eigen bijdrage. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten wij een verwijzing van het Juridisch Loket ontvangen, waarin u naar ons kantoor bent verwezen. Voor een verwijzing belt u met het nummer 0900-8020. Tijdens de coronamaatregelen hoeft u dit niet te regelen. De korting wordt automatisch verwerkt.

🔗 verwijsbrief Juridisch Loket

Kan het zijn dat u achteraf de kosten van uw advocaat toch zelf moet betalen?

In een aantal gevallen beslist de Raad dat u achteraf de kosten voor de advocaat zelf moet betalen, omdat uw inkomen en vermogen te hoog is óf als u door de hulp van uw advocaat een geldbedrag krijgt. De Raad beoordeelt of u met dit geldbedrag de kosten van uw advocaat zelf kunt betalen.

🔗 hercontrole inkomen

🔗 resultaatsbeoordeling

×
Neem contact op Zaak aanmelden