Geplaatst op: 10 augustus 2022

Mag je afbeeldingen van Google gebruiken?

Door Jacolien Hofman
Mag je afbeeldingen van Google gebruiken?

Een foto van internet gebruiken voor je eigen website of op social media lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Het kan namelijk zomaar een inbreuk op het auteursrecht van de maker opleveren. Het auteursrecht is het recht van de maker van een werk, zoals bijvoorbeeld een foto. Dit recht krijgt de maker van een werk automatisch en verloopt pas 70 jaar na de dood van de maker.  Een inbreuk op het auteursrecht kan grote financiële gevolgen met zich meebrengen.

De Rechtbank in Den Bosch oordeelde eens dat een jonge jongen het auteursrecht van een fotograaf had geschonden door het plaatsen van auteursrechtelijk beschermde foto’s op zijn website. De jongen werd in de zaak veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van € 2.420,- en betaling van de proceskosten van iets meer dan € 1.600,-. De jeugdige leeftijd van de jongen speelde voor de rechter daarbij geen rol.

Door een foto van internet te halen en te gebruiken zonder daarvoor te betalen, kun je dus veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding aan de fotograaf. Bij een veroordeling komt in de meeste gevallen ook een veroordeling in de (hoge) proceskosten kijken. Het is dus aan te raden goed op te letten of een bepaalde foto van het internet gebruikt mag worden. Maar wanneer mag je nou wel en wanneer niet een foto van internet gebruiken?

Licentieovereenkomst

Wie een foto van internet wil gebruiken doet er goed aan om te controleren of voor de betreffende foto een licentieovereenkomst is gesloten. Haal nooit zomaar een foto van het internet via Google of een andere zoekmachine.

De maker van een foto kan via een licentieovereenkomst een ander toestemming geven voor het gebruik van zijn foto onder bepaalde voorwaarden. De foto’s waarvoor een licentieovereenkomst gesloten is, worden vervolgens door de licentiegever op een website geplaatst. Creative Commons is een goed voorbeeld van zo’n website. De website bevat een hele databank met allerlei verschillende foto’s waarvoor een licentieovereenkomst gesloten is. Die foto’s zijn onder bepaalde voorwaarden te gebruiken.

Creative Commons

Creative Commons beschikt over zes verschillende licenties die een maker van een foto aan zijn werk kan koppelen. De auteursrechthebbende bepaalt zelf welke van de zes licenties hij aan zijn werk koppelt. De licenties kunnen uit verschillende onderdelen bestaan die samengevoegd een specifieke licentie vormen. Het belangrijkste onderdeel is de naamsvermelding. Bij iedere specifieke licentie geldt namelijk dat de gebruiker van de foto de naam van de fotograaf moet vermelden. Daarnaast kan de maker er nog voor kiezen dat zijn foto niet commercieel gebruikt mag worden, niet veranderd of aangepast mag worden of juist dat dit wel mag.

Waarom licenties?

Een licentie is van belang voor het gebruik van een werk. De auteursrechthebbende kan door middel van een licentie ervoor zorgen dat zijn werk door iedereen gebruikt kan worden, zonder dat daar consequenties aan verbonden zijn. De auteursrechthebbende beslist dan zelf welke werken hij wel en niet beschikbaar stelt voor andere en ook onder welke voorwaarden. Vervolgens kan de foto gebruikt worden door iedereen die de voorwaarden van de licentie in acht neemt.

Gratis stockfoto’s

Er bestaan ook websites waar je gratis of tegen betaling foto’s kunt downloaden voor vrij gebruik. Pexels en Pixabay is een voorbeeld van dergelijke websites.

Conclusie

Je mag dus niet zomaar een foto van internet gebruiken voor online doeleinden. Het gebruiken van een foto van internet voor eigen gebruik, bijvoorbeeld als schermachtergrond, is wel toegestaan.

Ben je op zoek naar een mooie foto voor bijvoorbeeld jouw website, Facebookpagina of LinkedIn? Zoek altijd goed uit of de foto die je wilt gebruiken ook echt mag worden gebruikt.

Vragen? Hulp nodig? Bel of mail ons vrijblijvend: info@atriumadvocaten.nl of 0591-714727. We zijn werkzaam in heel Nederland.

Jacolien Hofman advocaat in het Civiel -en procesrecht

×
Neem contact op Zaak aanmelden