Geplaatst op: 25 januari 2024

Tijdelijk je woning verhuren en zorgen dat het ook tijdelijk blijft

Door Dianne Kruidhof
Tijdelijk je woning verhuren en zorgen dat het ook tijdelijk blijft

Je wilt tijdelijk je woning verhuren, omdat je bijvoorbeeld een tijdje in het buitenland verblijft of omdat je gaat samenwonen, maar je wilt toch voor de zekerheid je eigen koopwoning aanhouden. Hoe pak je dat aan, zonder dat je het risico loopt dat tijdelijk toch niet zo tijdelijk is?

Huurder tijdig informeren over einde huurovereenkomst

Het is mogelijk om een huurovereenkomst voor bepaalde tijd op te stellen. Een zelfstandige woning kan voor maximaal twee jaar worden verhuurd. Dit is anders voor bijvoorbeeld een onzelfstandige woonruimte, zoals een studentenkamer. In dit artikel gaat het over de tijdelijke verhuur van een zelfstandige woonruimte.

Bij tijdelijke verhuur dien je er rekening mee te houden dat het huurcontract automatisch eindigt na de afgesproken periode. Als voorwaarde geldt wel dat je als verhuurder de huurder tijdig schriftelijk informeert over het einde van de huurovereenkomst. Dit moet je doen tussen drie maanden en een maand vóór de einddatum van de huurperiode. Als je dit niet of niet op de juiste manier doet, dan eindigt de huurovereenkomst niet.

Als je een huurovereenkomst voor bepaalde tijd hebt afgesproken, dan kun je als verhuurder de overeenkomst niet tussentijds opzeggen. De huurder kan dit wel. Een huurovereenkomst voor bepaalde tijd wordt bij verlenging een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Een huurder geniet dan volledige huurbescherming.

Slechts een keer een huurcontract voor bepaalde tijd

Je kunt een huurder maar één keer een tijdelijk huurcontract aanbieden, dus je moet goed nadenken over de periode dat je je woning wilt verhuren, dus bijvoorbeeld een half jaar, een jaar of het maximum van twee jaren.

Risico’s afwegen

Als je je woning verhuurt loop je altijd een risico. Je moet bij tijdelijke verhuur goed opletten dat je de huurder tijdig informeert over het einde van de overeenkomst om te voorkomen dat je voor onbepaalde tijd aan een huurder vastzit. Ook is het belangrijk dat je goed nadenkt voor hoe lang je je woning wilt verhuren, omdat je maar een keer een huurovereenkomst voor bepaalde tijd kunt aanbieden.

Meer weten? Of heeft u een vraag? Bel of mail vrijblijvend met ATRIUM advocaten: info@atriumadvocaten.nl of 0591-714727. We zijn werkzaam in heel Nederland.

×
Neem contact op Zaak aanmelden