Geplaatst op: 25 januari 2024

Waar moet je op letten bij het kiezen van een handelsnaam?

Door Dianne Kruidhof
Waar moet je op letten bij het kiezen van een handelsnaam?

Als je een naam wilt kiezen voor jouw onderneming, dan moet je daar goed over nadenken. Een naam moet uit commercieel oogpunt aantrekkelijk zijn. Ook juridisch moet de naam kloppen. Waar moet een handelsnaam juridisch aan voldoen?

Handelsnaamwet
De naam waaronder een onderneming wordt gedreven wordt ook wel de handelsnaam genoemd. Het handelsnaamrecht ligt vast in de Handelsnaamwet. Het handelsnaamrecht begint niet bij registratie bij de Kamer van Koophandel, maar zodra een handelsnaam wordt gebruikt door de onderneming en bij het publiek bekend is.

Bij het kiezen van een handelsnaam is juridisch het volgende van belang:
1. Het is verboden om een handelsnaam te voeren, die, voordat de onderneming onder die naam werd gedreven, al door een andere onderneming werd gebruikt of er teveel op lijkt.
2. Een en ander alleen als sprake is van eenzelfde soort onderneming en eenzelfde gebied waar de ondernemingen actief zijn en er dus verwarring kan ontstaan bij het publiek.

Je kunt dus het beste een handelsnaam kiezen die niet al door een andere onderneming wordt gebruikt of die niet teveel lijkt op een naam die al wordt gebruikt. Als je toch een naam wilt gebruiken die al door een andere onderneming wordt gebruikt of een naam die daarop lijkt, dan mag dat alleen als er geen sprake is van verwarring bij het publiek. De soort onderneming en de plaats waar de onderneming actief is, is dan van belang.

Gevaar voor verwarring
Als er in een plaats een woonwinkel en een kledingwinkel zijn gevestigd die beide ‘Van der Meulen’ zijn genoemd, dan is het verwarringsgevaar minder snel aanwezig dan wanneer er bijvoorbeeld twee woonwinkels in dezelfde plaats zitten met de naam ‘Van der Meulen’. Als de ene woonwinkel in Groningen is gevestigd en de andere in Maastricht, dan is er ook minder snel sprake van verwarringsgevaar. Dit is anders als er een webshop is die aan consumenten in heel Nederland verkoopt. Als er in een plaats al een onderneming is van een bepaalde soort en er komt een nieuwe onderneming in dezelfde plaats van dezelfde soort, dan heeft de oudste het recht om de naam te voeren.

Beschrijvende naam
Een handelsnaam mag beschrijvend zijn, maar geniet dan weinig bescherming. Een beschrijvende naam is bijvoorbeeld ‘de bakkerswinkel’ als u een bakkersbedrijf wilt beginnen. Een ander mag een beschrijvende handelsnaam dan ook sneller gebruiken. Gevaar voor verwarring is bij een beschrijvende handelsnaam niet genoeg om een beroep te doen op handelsnaaminbreuk. Als je erover nadenkt om jouw bedrijfsnaam – nu of op een later moment – als merk te laten registreren, is het ook verstandig om geen beschrijvende naam te kiezen.

Woordmerk
Ook is het belangrijk het merkenregister te checken op een soortgelijk woordmerk als die jij als naam zou willen kiezen. Kijk dan ook goed naar de klasse waarvoor het merk staat ingeschreven. Daarbinnen bestaat voor het woordmerk een alleenrecht om het te gebruiken. Een merk beschermt een naam heel sterk.

Tenslotte
Je hebt dus niet altijd zomaar het recht om jouw eigen achternaam te gebruiken als handelsnaam. Ook heb je niet altijd het recht om een andere naam die al door een andere onderneming wordt gebruikt te gebruiken of een naam die daarop lijkt.
Wil je toch kiezen voor een naam die al wordt gebruikt, dan moet je goed nagaan of er bij het publiek sprake kan zijn van verwarring. Voor beoordeling van de handelsnaam is dus de soort onderneming en de plaats relevant. Verder kun je het beste geen beschrijvende naam kiezen.

Vragen? Hulp nodig? We helpen je graag bij het kiezen van een handelsnaam. Bel of mail ons vrijblijvend: info@atriumadvocaten.nl of 0591-714727. We zijn werkzaam in heel Nederland.

×
Neem contact op Zaak aanmelden